Body Mass Index
De BMI (Body Mass Index) wordt berekend op basis van een gemeten lengte en gewicht.
Voor het bepalen van de BMI hanteert men de volgende formule:
Gewicht in kg / (Lengte in m)
Calculator
 = Gewicht in kilogram
 = Lengte in meter
  

 
 = Body Mass Index
Norm

Indeling BMI in categorien voor het identificeren van risico op chronische eiwit-energie ondervoeding bij volwassenen.

BMI  

Gewicht

Interpretatie

< 18.5

Ondergewicht

Chronische ondervoeding waarschijnlijk

18.5
tot
20

Ondergewicht

Chronische ondervoeding mogelijk

20
tot
25

Gewenst gewicht

Chronische ondervoeding onwaarschijnlijk (laag risico)

25
tot
30

Overgewicht

Verhoogd risico op complicaties geassocieerd met chronische overvoeding

> 30

Obesitas

Gemiddeld (30-35 kg/ m), hoog (35-40 kg/ m) en zeer hoog risico (>40 kg/ m) op obesitas gerelateerde complicaties


De BMI wordt beinvloed door leeftijd, geslacht, ras en spiermassa.
 
Ouderen
- De BMI is op 70-jarige leeftijd voor mannen gemiddeld 0.7 hoger en voor vrouwen 1.6 hoger.
- Op 80-jarige leeftijd is dit voor mannen 1.4 en voor vrouwen 2.6 hoger. (Sorkin)
Het meten van de lengte bij ouderen is vaak een probleem.
Je hebt voor het beoordelen van de BMI de huidige lengte nodig, niet de lengte van voor afname door ouderdom. Alle tabellen en referenties zijn gebaseerd op actuele lengte. Het feit dat lengte afneemt is mede verantwoordelijk voor een toename van BMI bij veroudering.
 
Betrouwbaarheid
Het interpreteren van de BMI dient met de nodige voorzichtigheid te gebeuren doordat het gewicht niet alleen wordt bepaalt door vetmassa. Zo kunnen personen met erg veel spiermassa op een te hoge BMI uitkomen, terwijl ze niet te dik zijn. Hetzelfde geldt voor mensen die veel vocht vasthouden (oedeem).
 
Kinderen
 
Literatuur 
  • Stratton R.J., Green C.J., Elia M. Disease-related malnutrition: an evidence-based approach to treatment. CABI publishing, USA, 2003.
  • Sorkin JD, Muller D, Andres R. Longitudinal change in height of men and women: implications for interpretations of body mass index: the Baltimore Longitudinal Study of aging. Am. J. Epidemiol 1999; 150: 969-977.